Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies-narodowe amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady .Pyszne maślane ciastka z kawałkami czekolady oraz połączenia białego i brązowego cukru. Proste w wykonaniu. Idealne do kawy, na deser, ale też jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki:
• 2 jajko
• 200 g masła
• 2/3 łyżeczki soli
• 2 pełne szklanka mąki pszennej
• 1/2 szklanki białego cukru, najlepiej drobnego
• 1/2 szklanki brązowego cukru, najlepiej drobnego
• 600 g czekolady (po 200 g białej, mlecznej i gorzkiej)
• 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/3 proszku do pieczenia
• 4 łyżki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
1. Masło należy pokroić w kosteczkę i zostawić na 15 minut bez lodówki.
2. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, a piekarnik włączyć do nagrzania na 160 stopni C. Przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszać. W drugiej misce miksować masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut. Dodać jajka i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
4. Dodać sypkie składniki, posiekaną czekoladę i wymieszać.
5. Nabierać po około 1 łyżce masy, formować kulki i układać je na blaszce zachowując odstępy.
6.Spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki, aby była płaskie na wysokość ok 0,5 cm.
7.Piec przez 14 - 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące.
Ewel: Co ja bym zrobiła gdyby nie talent kulinarny Milki. Ciasteczka zrobione specjalnie na wyjazd- znajomi zachwyceni. Polecam gdy chcemy szybko coś zrobić słodkiego do kawy bo spodziewamy się gości.
Może podzielicie się z nami swoimi przepisami na coś słodkiego i szybkiego do zrobienia??
na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńja lubię robić ciasteczka owsiane :)
pyszne *.*
OdpowiedzUsuńmmm wyglądają przepysznie!! ;D
OdpowiedzUsuń