wtorek, 23 kwietnia 2013

KKK-Kulinarnie

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies-narodowe amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady .Pyszne maślane ciastka z kawałkami czekolady oraz połączenia białego i brązowego cukru. Proste w wykonaniu. Idealne do kawy, na deser, ale też jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki:
2 jajko  
200 g masła
2/3 łyżeczki soli
2 pełne szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki  białego cukru, najlepiej drobnego
1/2 szklanki  brązowego cukru, najlepiej drobnego
600 g czekolady (po 200 g białej, mlecznej i gorzkiej)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 proszku do pieczenia 
4 łyżki cukru wanilinowego

Przygotowanie:
1. Masło należy pokroić w kosteczkę i zostawić na 15 minut bez lodówki.
2. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, a piekarnik włączyć do nagrzania na 160 stopni C. Przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszać. W drugiej misce miksować masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut. Dodać jajka i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
4. Dodać sypkie składniki, posiekaną czekoladę i wymieszać.

5. Nabierać po około 1 łyżce masy, formować kulki i układać je na blaszce zachowując odstępy.
6.Spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki, aby była płaskie na wysokość ok 0,5 cm.
7.Piec przez 14 - 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące.



Smacznego!

Ewel: Co ja bym zrobiła gdyby nie talent kulinarny Milki. Ciasteczka zrobione specjalnie na wyjazd- znajomi  zachwyceni. Polecam gdy chcemy szybko coś zrobić słodkiego do kawy bo spodziewamy się gości.

Może podzielicie się z nami swoimi przepisami na coś słodkiego i szybkiego do zrobienia??

3 komentarze: